Oblasti istraživanja: hemijska bezbednost hrane; zaštita životne sredine; kontrola kvaliteta hrane; razvoj analitičkih metoda za ispitivanje prisustva zagađujućih jedinjenja u uzorcima iz životne sredine i namirnicama; funkcionalna hrana i novi prehrambeni proizvodi sa poboljšanim nutritivnim vrednostima, valorizacija otpada u lancu snabdevanja hranom, alternativna i gasna goriva, primena hemometrijskih metoda u oblasti hemijske bezbednosti hrane, zaštite životne sredine i procesa valorizacije otpadnih tokova, procena rizika.
Aktivnosti: učestvovanje u istraživačkim projektima, eksperimentalni rad (analiza perzistentnih organskih i neorganskih polutanata, mikotoksina, novootkrivenih zagađujućih jedinjenja u različitim vrstama uzoraka), uslužne analize akreditovanim i validovanim metodama; obuka doktoranada i stručnjaka tokom individualnih treninga ili skupova, organizacija događaja i promocija i prezentacija rezultata istraživanja.
Prezime i ime | Matična institucija | |
---|---|---|
Škrbić Biljana | biljana@tf.uns.ac.rs | Tehnološki fakultet u Novom Sadu |
Antić Igor | antic@tf.uns.ac.rs | Tehnološki fakultet u Novom Sadu |
Buljovčić Maja | majab@tf.uns.ac.r | Tehnološki fakultet u Novom Sadu |
Cvejanov Jelena | cvejanov@tf.uns.ac.rs | Tehnološki fakultet u Novom Sadu |
Đurišić-Mladenović Nataša | natasadjm@tf.uns.ac.rs | Tehnološki fakultet u Novom Sadu |
Živančev Jelena | jelena.zivancev@tf.uns.ac.rs | Tehnološki fakultet u Novom Sadu |
Centar raspolaže opremom za analizu zagađujućih jedinjenja u hrani i životnoj sredini koja je jedinstvena na prostoru Balkana, a na nivou je vodećih međunarodnih istraživačkih cenatara, omogućavajući ciljanu analizu regulisanih, neregulisanih i novih zagađujućih jedinjenja, kao i brzo snimanje („screening“) nepoznatih jedinjenja u različitim vrstama uzoraka.
Glavni rezultat postignut nakon osnivanja Centra je razvoj naprednih i robusnih analitičkih metoda analize mikotoksina u žitaricama, proizvoda na bazi žitarica, začina, kafe, mleka, oraha i sličnim namirnicama, čime su dobijene prve informacije o istovremenom prisustvu regulisanih i neregulisanih mikotoksina u prehrambenim proizvodima na tržištu Srbije. Takođe, samostalno i u bliskoj saradnji sa prestižnim laboratorijama u EU, u Centru su dobijeni i prvi rezultati o prisustvu novootkrivenih („emerging“) zagađujućih jedinjenja u domaćim i inostranim proizvodima i životnoj sredini (tj. perfluorovanih jedinjenja u namirnicama i vodama, farmaceutskih jedinjenja i hormonski aktivna jedinjenja u površinskim i otpadnim vodama u severnoj Srbiji i estara ftalne kiseline).
Naziv resursa | Tip |
---|---|
Oprema za pripremu uzoraka | Oprema |
Instrumenti za kvalitativnu i kvantitativnu analizu jedinjenja organskog i neorganskog porekla | Oprema |
1. S. P. Alves, C. M. Alfaia, B. D. Škrbić, J. R. Živančev, M. J. Fernandes, R. J. B.Bessa, M. J. Fraqueza, Screening chemical hazards of dry fermented sausages from distinct origins: biogenic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons and heavy elements, J. Food Compos. Anal., 59, 124-131, 2017
2. B. D. Škrbić, V. Marinković, I. Antić, A. Petrović Gegić, Seasonal variation and health risk assessment of organochlorine compounds in urban soils of Novi Sad, Serbia, Chemosphere, 181, 101-110, 2017.
3. M. Arshadi, T. M. Attard, R. M. Lukasik, M. Brncic, A. M. da Costa Lopes, M. Finell, P. Geladi, L. N. Gerschenson, F. Gogus, M. Herrero, A. J. Hunt, E. Ibáñez, B. Kamm, I. Mateos-Aparicio, A. Matias, N. E. Mavroudis, E. Montoneri, A. R. C. Morais, C. Nilsson, E. H. Papaioannoua, A. Richel, P. Rupérez, B. Škrbić, M. Bodroža Solarov, J. Švarc-Gajić, K. Waldron, F. Yuste, Pre-treatment and extraction techniques for recovery of added value compounds from wastes throughout the agri-food chain, Green Chem., 18, 6160-6204, 2016.
4. B. Škrbić, Y. Ji, N. Đurišić-Mladenović, J.Zhao, Occurence of the phthalate esters in soil and street dust samples from the Novi Sad city area, Serbia, and the influence on the children’s and adults’ exposure, J. Hazar. Mater., 312, 272-279, 2016
5. N. Đurišić-Mladenović, B. Škrbić, A. Zabaniotou, Chemometric interpretation of different biomass gasification processes based on the syngas quality: Assessment of crude glycerol co-gasification with lignocellulosic biomass, Renew. Sust. Energ. Rev., 59, 649-661, 2016