Laboratorija za ispitivanje prirodnih resursa farmakološki i biološki aktivnih jedinjenja (LAFIB) je osnovana na 2012. godine Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Osnivanju LAFIB-a prethodio je višedecenijski rad na istraživanju bioaktivnih molekula iz prirodnih izvora i mogućnosti njihove primene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Zahvaljujući brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima LAFIB je opremljen savremenom laboratorijskom opremom, čime su se stekli uslovi za izvođenje vrhunskih naučnih istraživanja. Danas je mladi istraživački tim LAFIB-a, pod rukovodstvom prof. dr Nede Mimice-Dukić, prepoznatljiv, kako u zemlji tako i u svetu, po svom uspešnom istraživačkom radu koji je verifikovan u mnogim istaknutim međunarodnim časopisima. Takođe, LAFIB je prepoznat kao izvrsna laboratorija za pružanje usluga i davanje ekspertiza članovima akademske zajednice, kompanijama i individualnim proizvođačima u domenu delatnosti LAFIBA-a.
Osnovni pravci istraživanja LAFIB-a su:
1. Izolacija i hemijska karakterizacija biomolekula iz lekovitih, jestivih i začinskih biljaka, biljnih ekstrakata, komercijalnih fitopreparata, etarskih ulja i drugih proizvoda;
2. Određivanje bioloških i farmakoloških aktivnosti (antioksidantna, antiinflamatorna, antiproliferativna) biomolekula iz lekovitih, jestivih i začinskih biljaka, biljnih ekstrakata, komercijalnih fitopreparata, etarskih ulja i drugih proizvoda.
Istraživanja koja se sprovode u okviru LAFIB-a uključuju fundamentalna istraživanja i istraživanja aplikativnog karaktera. Fundamentalna istraživanja odnose se na mehanizme delovanja biomolekula
biljaka u kompleksnim biohemijskim procesima u animalnoj ćeliji, kao što su odbrana od oksidativnog stresa, inflamacija, kancerogeneza. U okviru toga, posebna pažnja posvećena je ispitivanju odnosa strukture biomolekula i njegove aktivnosti. Deo fundamentalnih istraživanja vezan je i za hemotaksonomska ispitivanja biljaka i uticaj različitih ekoloških faktora na njihov hemijski sastav. Aplikativni pravac istraživanja usmeren je na mogućnosti primene biomolekula biljaka, biljnih ekstrakata i fitopreparata u različitim industrijama.
LAFIB nudi širok spektar uslužnih analiza i konsultacija privrednim subjektima i fizičkim licima iz domena delatnosti LAFIB-a (http://www.dh.uns.ac.rs/lafib/lafib_cenovnik.pdf). LAFIB organizuje savetovanja, obuke, tematske sastanke, seminare i radionice za mala i srednja poduzeća iz oblasti čije su delatnosti vezane za lekovito, jestivo i začinsko bilje i proizvodnju fitopreparata.
LAFIB je otvoren za sve vrste novih saradnji na nacionalnom i internacionalnom nivou u domenu svoje delatnosti. Misija LAFIBA je konstantno unapređivanje svojih resursa i njihova primena u istraživačke svrhe koji će dati doprinos nauci i društvu.
Za sve dodatne informacije LAFIB tim vam stoji na usluzi (http://www.dh.uns.ac.rs/lafib/kontakt.php).
Prezime i ime | Matična institucija | |
---|---|---|
Mimica-Dukić Neda | neda.mimica-dukic@dh.uns.ac.rs | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
Beara Ivana | ivana.beara@dh.uns.ac.rs | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
Bekvalac Kristina | kristina.bekvalac@dh.uns.ac.rs | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
Francišković Marina | marina.franciskovic@dh.uns.ac.r | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
Lesjak Marija | marija.lesjak@dh.uns.ac.rs | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
Orčić Dejan | dejan.orcic@dh.uns.ac.rs | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
Šibul Filip | filip.sibul@dh.uns.ac.rs | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
Simin Nataša | natasa.simin@dh.uns.ac.rs | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
Svirčev Emilija | emilija.svircev@dh.uns.ac.rs | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu |
LAFIB je uglavnom orijentisan na istraživanja. U poslednjih pet godina, objavljeni su brojni radovi u visoko rangiranim međunarodnim naučnim časopisima. LAFIB je učestvovao u razvoju, optimizaciji i kontroli kvaliteta nekoliko fitopreparata.
• Lesjak, M., Beara, I., Orčić, D., Ristić, J., Anačkov, G., Božin, B., Mimica-Dukić, N. (2013): Chemical characterisation and biological effects of Juniperus foetidissima Willd. 1806. LWT-Food Science and Technology, 53:530-539.
• Beara, I., Lesjak, M., Orčić, D., Simin, N., Četojević-Simin, D., Božin, B., Mimica-Dukić, N. (2012): Comparative analysis of phenolic profile, antioxidant activity and cytotoxic activity of two closely related species: Plantago altissima L. and Plantago lanceolata L. LWT-Food Science and Technology. 47:64-70.
• Lesjak, M., Beara, I., Orčić, D., Anačkov, G., Balog, K., Francišković, M., Mimica-Dukić, N. (2011): Juniperus sibirica Burgsdorf. as a novel source of antioxidant and anti-inflammatory agents. Food Chemistry. 124:850-856.
• Orčić, D., Mimica-Dukić, N., Francišković, M., Petrović, S., Jovin, E. (2011): Antioxidant activity relationship of phenolic compounds in Hypericum perforatum L. Chemistry Central Journal. 5:34-41.
• Mimica-Dukić, N., Bugarin, D., Grbović, S., Mitić-Ćulafić, D., Vuković-Gačić, B., Orčić D., Jovin, E., Couladis, M. (2010): Essential Oil of Myrtus communis L. as a Potential Antioxidant and Antimutagenic Agents. Molecules. 5:2759-2770.